Strategie is key bij cybercrime

 

Cybercrime klinkt voor velen nog als een wat abstract en StarWars-achtig verschijnsel. Toch is cybercrime een steeds groter onderdeel van uw dagelijkse praktijk. Zonder dat u het merkt slaat uw digitale beveiliging door middel van firewalls eindeloze aanvallen af van digitale criminelen. Gemiddelde bedrijven worden soms twintig keer per dag of vaker digitaal aangevallen.

 

Veel ondernemers merken pas dat ze slachtoffer zijn van cybercriminaliteit als het te laat is. Dan blijken ineens gevoelige documenten uit de digitale Cloud gestolen te zijn of is de website uit de lucht wegens een DDOS/DNS-aanval. Een andere vorm van fraude die steeds vaker voorkomt is de zogenaamde ransomware-afpersing. Hierbij dringen internetcriminelen binnen op uw netwerk en versleutelen zij uw data. Zij beloven u de beveiligingscode terug te geven als u een flink aantal bitcoins overmaakt.

 

De eerste praktische vraag is dan vaak: ‘hoe kom ik aan bitcoins?’, maar als u die heeft en voor het eerst betaalt weten de criminelen dat u wilt betalen. Het is al regelmatig voorgekomen dat er vervolgens geen beveiligingscode volgt maar opnieuw een verzoek om te betalen. Het wordt dan ook sterk afgeraden om op zo’n betaalverzoek in te gaan. Aan de andere kant wilt u wel uw data terug, dus er is wel actie geboden. Wij adviseren u dan ook om ervoor te zorgen dat u vooraf heeft nagedacht over een onderhandelingsstrategie. Ook wil het vaak voorkomen dat u met de media moet communiceren. Een goede communicatiestrategie doet op zo’n moment wonderen. Wij adviseren u dan ook:

 

  • Zorg dat u vooraf een heldere onderhandelingsstrategie heeft ontwikkeld en
  • Zorg dat u vooraf een heldere communicatiestrategie heeft ontwikkeld om cybercriminelen de baas te kunnen zijn.

Wij adviseren u graag over een goede cyberverzekering die u helpt met het opstellen van deze strategieën en zorgt dat u voorbereid bent op een cyberaanval.