Koopt u in via Alibaba of EBay? Wij denken graag mee!

Door de globalisering en gebruik van internet is de kans steeds groter dat u internationaal zaken gaat doen. Dit geldt ook voor kleinere ondernemers. Niet zelden worden via Marktplaats, EBay of Alibaba goederen ingekocht of verkocht. Wat veel bedrijven zich niet snel genoeg realiseren, is dat zij hiermee internationaal (kunnen) handelen. Er zijn twee factoren die u in het oog moet houden.

 

Allereerst geldt, wanneer u inkoopt uit een land buiten de Europese Unie en in Europa verkoopt dat u, in ieder geval voor de Nederlandse wet, als producent wordt gezien. Het gevolg hiervan is dat u als producent aansprakelijk gesteld kan worden voor een gebrekkig product.

 

Deze aansprakelijkheid gaat verder dan de aansprakelijkheid als (tussen)handelaar. Immers, wanneer een product niet aan de juiste specificaties blijkt te voldoen kunt u daarvoor door uw klanten aansprakelijk gehouden worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gereedschappen die niet over de juiste (CE)keuring beschikken of bestanddelen hebben die in Nederland niet zijn toegelaten (zoals bijvoorbeeld bepaalde kleurstoffen in speelgoed).

 

Wanneer uw aansprakelijkheidsverzekering niet de hoedanigheid ‘producent’ of ‘importeur buiten Europa’ vermeldt, bent u voor deze aansprakelijkstellingen niet verzekerd en zult u de schade zelf moeten betalen. Wij adviseren u dan ook:

 

  • Ervoor te zorgen dat uw hoedanigheid nog steeds aansluit bij uw huidige activiteiten;
  • Bij import buiten de EU controleert dat de te importeren goederen voldoen aan de geldende eisen (in Nederland of ander land waar u wilt verkopen).

Uiteraard adviseren wij u ook graag bij inkoop in het buitenland als u contact met ons opneemt: