Brandveiligheid en evenementen

 

Begint u het nieuwe jaar met een feestje? Denk dan aan de brandveiligheid!

 

De feestdagen zijn nog maar net achter de rug, het werk is weer begonnen. Wij kunnen ons voorstellen dat u nog wel zin heeft in een feestje. Wellicht professioneel, omdat u in de feest- en evenementenbranche werkzaam bent of anders misschien omdat u in 2018 van plan bent om een bedrijfsfeest, productpresentatie of ander evenement te organiseren. In die gevallen krijgt u te maken met vragen over brandveiligheid.

 

Tot 1 januari 2018 gold dat de brandveiligheidsvoorschriften voor feesten op ‘overige locaties’ niet centraal waren geregeld. Als er al regelgeving was, werd deze door de gemeente opgesteld en gehandhaafd. Per 1 januari is dit veranderd. Het ‘Besluit brandveilig gebruik overige plaatsen’ zorgt dan voor uniforme regelgeving vanuit de rijksoverheid. Onder ‘overige plaatsen’ worden onder meer evenemententerreinen, festivallocaties en partytenten verstaan. In polissen vindt u vaak terug dat bij dekking moet worden voldaan aan de eisen van brandveiligheid. Daarnaast is brandveiligheid een basisvereiste voor een geslaagd feest.

 

Mocht u onverhoopt niet aan de regelgeving voldoen, dan kunnen er sancties worden opgelegd als dit geconstateerd wordt. Zo kan het evenement worden afgelast of stilgelegd. Ook kan de organisatie beboet worden. Veel erger is het wanneer er na schade (dus na brand) ontdekt wordt dat u niet aan de vereisten voldoet. Uw reputatie, de gevolgen en kosten zullen enorm zijn. Daarnaast zullen verzekeraars de schade niet willen vergoeden als blijkt dat de locatie niet voldeed aan wettelijke voorschriften.

 

Wij adviseren u dan ook:

 

  • Bij de organisatie van uw evenement(en) de nieuwe brandveiligheidseisen te bestuderen en te volgen;
  • Te zorgen voor een passende verzekering die de schade van brand vergoedt.

 

Als u ons uitnodigt voor een gesprek is dat een mooie gelegenheid om u persoonlijk een gezond en voorspoedig 2018 toe te wensen. Daarnaast kunnen we direct de brandveiligheid en uw evenement(en) bespreken. Neemt u contact met ons op om een afspraak in te plannen?