Verzekering, werk en gezin

Met wie deelt u de komende feestdagen het familiegevoel?

 

Vroeger was een familie heel stereotype een man met een vrouw en als het voorzien was een of meer kinderen. Tegenwoordig weten we beter. Door discussies over genderneutraliteit, het homohuwelijk en relaties tussen meer dan 2 partners kunnen er allerlei relaties ontstaan die net zo goed als partnerschap gelden.

 

Deze vrijheid is in veel verzekeringen die werkgevers voor hun werknemers sluiten nog niet doorgedrongen. Het ‘partnerbegrip’ is daar nog klassiek gedefinieerd. Bovendien is vaak geregeld dat een uitkering voor de partner alleen ontstaat wanneer de partner van de werknemer door de werkgever is aangemeld.

 

Op grond van deze verplichtingen zou u uw werkgever moeten informeren wie uw partner is. Ook zou u ontwikkelingen, zoals een scheiding of andere partner, moeten melden. De maatschappelijke discussie over privacy staat haaks op het doen van deze meldingen. Bovendien mag een werkgever vaak wettelijk niet naar dit soort zaken vragen of wellicht vindt u dat uw werkgever niets met uw privéaangelegenheden te maken heeft.

 

Door een goede omschrijving van het partnerbegrip op te nemen kan uw werkgever ervoor zorgen dat uw partner, ook zonder uw privégegevens met de afdeling HR te hoeven delen, is mee te verzekeren.

 

Wij adviseren u dan ook:

 

  • Bij uw werkgever op te vragen op welke verzekeringen een ‘partner’ is meeverzekerd, hoe een ‘partner’ gedefinieerd is en onder welke voorwaarden die ‘partner’ krijgt uitgekeerd;
  • Te bezien of de verzekeringsdekking ten behoeve van partners voldoen om uw partner van de juiste uitkering(en) te voorzien als daar recht op ontstaat en – indien blijkt dat dit niet zo is – in overleg te gaan met uw werkgever of zelf aanvullend te verzekeren.

Uiteraard helpen wij u graag met deze ingewikkelde materie en zorgen wij dat u ook na de feestdagen verzekerd bent van het juiste familiegevoel voor uw naasten. Als u nu een afspraak maakt bespreken wij de mogelijkheden graag en nemen wij direct de gelegenheid om u persoonlijk hele mooie feestdagen en een gezond en voorspoedig 2018 toe te wensen!