Is de verzekering van uw gemotoriseerd werkmaterieel op orde?

Veel bedrijven gebruiken gemotoriseerd werkmaterieel. Daarbij kunt u denken aan (vork)heftrucks, verreikers, hoogwerkers, landbouwwerktuigen en kranen. Rondom het verzekeren van dit werkmaterieel bestaan veel onduidelijkheden. Graag nemen wij een aantal onduidelijkheden weg en adviseren wij u over aandachtspunten bij het gebruik van werkmaterieel.

 

Welke risico’s zijn er verbonden aan het gebruik van werkmaterieel?
Allereerst kan er schade ontstaan aan het werkmaterieel zelf, bijvoorbeeld doordat er iets op het werkmaterieel valt of doordat de bestuurder ergens tegenaan rijdt. Daarnaast kan er schade ontstaan aan derden (letselschade) of hun zaken, doordat zij aangereden worden door uw werkmaterieel. Dit noemt men verzekeringstechnisch het ‘rijrisico’. Tot slot kan er schade ontstaan aan derden (letselschade) of hun zaken, doordat zij worden geraakt terwijl het werkmaterieel niet rijdt maar manoeuvreert. Dit noemt men verzekeringstechnisch het ‘werkrisico’.

 

Welke misverstanden zijn er over het verzekeren van werkmaterieel?
Het maakt in Nederland wettelijk en verzekeringstechnisch niet uit of werkmaterieel wel of niet gekentekend is. De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is niet afdoende om u te verzekeren tegen de risico’s op schade door werkmaterieel. Voor het besturen van werkmaterieel gelden wettelijke eisen. De verzekeraar biedt bij schade geen dekking als de bestuurder niet aan die eisen blijkt te voldoen.

 

Wat adviseren wij u over het verzekeren van werkmaterieel?

 

  • Zorg voor een goede werkmaterieelverzekering of WAM + (beperkt) cascoverzekering, om ervoor te zorgen dat u aan de wettelijke verzekeringsplicht voldoet;
  • Voorkom dat een schade ondanks een goede verzekering niet gedekt is, door vast te leggen dat uw bestuurders aan de wettelijke eisen voldoen.

Als u naar aanleiding van dit artikel twijfelt of de verzekering van uw werkmaterieel goed geregeld is, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Wij adviseren u hier graag over!