Boeterente betaald of een aflossingsvrije hypotheek? Dan hebben wij nieuws voor u!

Banken berekenen vaak boeterente als u een hypotheek oversluit naar een andere aanbieder of vervroegd aflost. Tot vrij recent was de boeterente een deel van de afspraken tussen hypotheekvertrekker en klant die in de hypotheekovereenkomst stonden. De banken maakten dan ook vaak flinke winsten op de berekende boetes.

 

Geldverstrekkers moeten teveel berekende boeterentes terugbetalen.
Op 14 juli 2016 werd in Nederland de Europese regelgeving van kracht die bepaalde dat geldverstrekkers als boeterente alleen de door hen daadwerkelijk geleden verliezen mogen berekenen. Zij mogen hier geen winst op maken.Wat deze maatregel in de praktijk inhield bleef lang onduidelijk tot de AFM op 20 maart 2017 deze regelgeving heeft ingekleurd met vier richtlijnen. Deze richtlijnen hebben betrekking op:

 

  • De reguliere boetevrije periode die banken zullen moeten respecteren;
  • De rente die de bank mag berekenen (deze is gemaximeerd);
  • De buiten werking stelling van de ‘loan-to-value’ regeling, waarmee de rente hoger wordt naarmate de hypotheek een hoger percentage is van de waarde van het onderpand;
  • De wijze waarop de bank de berekening moet voorleggen.

 

Conclusie is nu dat geldverstrekkers stelselmatig teveel geld voor de boeterente hebben gerekend, waardoor klanten tot duizenden euro’s teveel hebben betaald. Dit geld moet worden terugbetaald. De betrokken geldverstrekkers, AFM en consumentenbond hebben afgesproken dat de geldverstrekkers de klant zullen benaderen.

 

Wij adviseren u dan ook het volgende:

 

  • Heeft u tussen 14 juli 2016 en heden een boeterente betaald? Hou in de gaten dat de bank contact met u opneemt.
  • Controleer of uw bank u wel de juiste bedragen terugbetaalt.

Wanneer u wellicht tekort gedaan wordt, nemen wij uiteraard graag contact op met uw geldverstrekker om teruggave te vragen of de wijze van berekening te bespreken. Neemt u contact met ons op?